fbPx
8000 Бургас, ул. Мара Гидик 6
Телефони: 
  +359 884 00 32 32;
+359 884 91 43 31
office@dreamtravel.bg

Мавриций – как островът празнува Коледа и Нова година


дата: 09-10-2018

Мавританците посрещат празниците в края на годината, в една лятна тропическа атмосфера, със слънце и горещо време. Може да се почувстваме необичайно, вместо увити в топло коледно одеяло, да сме облечени с шорти или плажна рокля. Непривична е и комбинацията от цъфналите огнени дървета и тропическите растения, отрупани с манго, ананас, личи и драконов плод, от една страна и големите украсени коледни елхи, от друга. Но няма място за притеснения, защото Дядо Коледа пристига на Нова година на Мавриций със своята шейна пълна с подаръци, дори и тук, в това райско кътче с плажове и кристално чиста вода.

Нова година в Мавриций

Културното и етническо разнообразие на Мавриций, предполага и различно посрещане на Коледа. Голяма част от хората, предпочитат за Бъдни вечер да излязат и да се забавляват сред шума и пъстрия нощен живот, който предлагат големите градове. Католическите семейства по традиция отиват на празничната служба в църквата, а други – избират нормална вечер вкъщи, където върху красиви коледни покривки за маса е подредена типичната мавританска вечеря – барбекю! Подаръци, обикновено има за децата. Те се оставят под елхата и се отварят сутринта на 25-ти декември.

По традиция, на остров Мавриций честват и се подготвят много повече за посрещането на Нова година, отколкото за Коледа, която смятат за празник основно за младите хора и децата. Тогава повечето хора предпочитат да са си у дома. Посрещат гости, подготвят красива маса с хубава вечеря. Не са малко и тези, които изпращат старата година в нощни клубове или на частни партита, в специално наети за целта заведения. Но където и както и да се празнува, кулминацията, разбира се е в полунощ, когато целият остров Мавриций избухва в удивителна, запомняща се заря! Веселбите продължават по цяла нощ и понякога чак на сутринта идва време за почивка.

Първият ден от Новата година е време за размяна на подаръци и пожелания. Хората се обличат официално, отиват на служба, след това при роднини или приятели. Снощните покривки за маса за нова година са още на мястото си, но този път върху тях има само вегетариански ястия и плодове. Близките си желаят здраве и успешна, плодородна година!

Мавриций Нова Година
Нова година
Мавриций
Китайска Нова година


Since 2003 Copyrights KAK Web Development